Cele mai frecvente escrocherii auto 2021

Să cumperi o mașină este un sentiment atât de minunat. Nu te poți abține să nu te închipui la volan cum conduci peste tot, ascultând melodiile tale preferate, cu vântul șuierându-ți prin păr.

În mod ciudat, cumpărarea unei mașini second hand te face să te simți și mai bine, cu toți banii pe care îi economisești spre deosebire de cumpărarea aceluiași model de nou. Totuși toate aceste emoții pozitive se pot transforma rapid într-un coșmar dacă le permiteți să te acapareze și să te orbească în căutarea unei mașini.

Acest lucru se datorează faptului că în lumea vehiculelor la mâna a doua există întotdeauna o înșelătorie care-ți dă târcoale. Dacă vrei să nu ajungi niciodată victima unei fraude cu mașini la mâna a doua, citește acest articol de 6 minute – în el vei găsi descries cele mai periculoase scenarii și cum să le faci față.

Escrocherii Auto 2021

Înainte de a intra în detaliile fiecărui tip de escrocherie imaginabilă, hai să revizuim câteva lucruri simple pe care toți cumpărătorii de mașini la mâna a doua ar trebui să le facă pentru a-și spori semnificativ siguranța atunci când cumpără o mașină uzată.

• Dacă o ofertă pare că este prea bună pentru a fi adevărată, atunci este foarte probabil ca oferta chiar să fie prea bună pentru a fi adevărată – oportunitățile excelente vin foarte rar și când o fac, într-un climat ca cel din 2021 în care cumpărătorii și vânzătprii sunt în permanentă legătura, ies de pe piață într-o chestiune de minute

• Nu permiteți nimănui să vă preseze sau să vă grăbească să luați o decizie – da-ți-vă tot timpul de care aveți nevoie, dacă simțiți că vânzătorul exercită prea multă presiune asupra dvs fără niciun motiv, acesta este un semn puternic că încearcă să vă escrocheze și ar trebui să faceți un pas în spate ca să recăpătați o privire de ansamblu

• Nu dați niciodată bani în avans - în niciun caz, indiferent cât de demn de încredere pare vânzătorul sau cât de sigură este prezentartă tranzacția, nu dați niciodată bani în avans

• Verificați întotdeauna vehiculul în persoană și întâlniți-vă cu vânzătorul față în față - o imagine valorează 10.000 de cuvinte, dar totul depinde de cine face acea imagine, așa că faceți călătoria și vedeți mașina în persoană înainte de a o cumpăra

• Încercați să vă abțineți de la plata cu numerar, carduri cadou, transferuri directe de bani și alte metode de plată care nu pot fi urmărite - cel mai bun mod este să trimiteți banii în contul bancar al vânzătorului, astfel încât să aveți detaliile lor perosnale și dovada plății

• Bazați-vă mereu pe bunul simț - cel mai important aspect al evitării escrocheriilor este simplul bunul simț - cum ar fi să nu cumpărați niciodată o mașină fără a o vedea, nu faceți nici o plată până nu verificați ce spune vânzătorul, faceți întotdeauna o verificare a codului VIN etc.

Acum, că avem stabilite câteva reguli de bază, haideți să vedem care sunt cele mai frecvente escrocherii auto în 2021.

1. Escrocherii virtuale de vehicule

Acesta este un termen umbrelă care poate lua mai multe forme. Cea mai comună este ceea ce se numește „mașini de hârtie” în care vânzătorii vă prezintă imaginile și detaliile unei mașini reale pe care însă nu o deține și care de altfel nici nu este de vânzare.
Înșelătoria contă în a vă face să credeți că mașina pe care o vedeți este cea pe care o vei primi atunci când faceți plata, dar în realitate mașina respectivă nici măcar nu este de vânzare.
Funcționează de minune când există o distanță bună între vânzător și cumpărător, iar cumpărătorul se rezumă la a verifica mașina pe internet, fără să meargă s-o vadă și în realitate.

Cum să evitați: în primul rând, cel mai bine este să vedeți mașina în viața reală înainte de a o cumpăra. Întotdeauna. Chiar dacă trebuie să conduceți o zi întreagă doar pentru a ajunge acolo.
Dacă nu se pune problema să vă deplasați, încercați să cumpărați numai de la vânzători de renume, reprezentanțe auto care au o lungă istorie de afaceri și care vând, de preferință, aceeași marcă de mașină nouă. Nu cumpărați niciodată doar după ce ați primit câteva poze de la un străin.

Al doilea tip de înșelătorie virtuală cu vehicule se face prin intermediul unei terțe părți, de obicei o companie falsă de transport. Cumpărătorilor li se promite livrarea unei mașini care provine de obicei din străinătate și sunt instruiți să trimită banii către compania de transport care va plăti mașina și apoi le-o va livra.
Cumpărătorul trimite banii, dar falsa companie de transport nici nu cumpără, nici nu livrează mașina. Pur și simplu bagă fondurile în buzunar și dispare fără urmă.

Cum să evitați: Ei bine, pune-ți-vă o întrebare simplă. Dacă ați cumpăra mașina din orașul în care locuiți, v-ați da banii unui străin pentru a merge să cumpere mașina pentru dvs. și apoi să v-o livreze la ușă? Cel mai probabil că nu. Regula de aur a cumpărării unei mașini second hand este să o inspectați în persoană și să o plătiți numai după ce ați verificat dacă totul este în regulă.

2. Escrocherii de fraudare a kilometrajului

De departe cea mai comună înșelătorie când vine vorba de mașinile second hand este modificarea contorului de kilometraj.
Când 200.000 de km devin 85.000, prețul mașinii crește cu 20-30%, iar escrocii își vor spori cu bucurie profiturile pe cheltuiala ta.
Deoarece odometrul este extrem de ușor de manipulat, fraudarea kilometrajului a luat dimensiunile unei pandemii pe piața mașinilor uzate. Dar, din fericire, există un mod foarte simplu și ieftin de a vă proteja.

Cum să evitați: Cel mai simplu lucru din lume - folosiți un decodor VIN precum servicul oferit de carVertical. Pentru prețul unei cafele mai deocheate, veți avea acces la datele reale privind kilometrajul mașinii, astfel încât să le puteți compara cu cele de pe odometru și cu ce vă spune vânzătorul.

3. Daune ascunse sau reparatii de mântuială

O altă înșelătorie extrem de populară este repararea de ochii soacrei a unei mașini deteriorate, astfel încât să arate treacă de o inspecție superficială drept un vehicul perfect funcțional, care nu a avut niciodată un accident. Și acest tip de înșelătorie poate lua mai multe forme. Una dintre ele presupune rutina „are nevoie de numai câteva reparații” atunci când vânzătorul vă prezintă o defecțiune a mașinii doar pentru a vă distrage atenția de la restul, mult mai grave. „Are nevoie doar de un nou filtru de ulei și un nou set de plăcuțe de frână” când în realitate mașina a fost declarată pierdere totală și are o listă de defecțiuni atât de lungă încât ar fi nevoie de o carte pentru a include totul.

O versiune mai sofisticată a aceleiași escrocherii se numește „spălarea titlului” atunci când în centrul atenției este o mașină care a fost clasificată drept pierdere totală după ce a fost implicată într-un accident oribil sau într-o inundație. În SUA, escrocii cumpără aceste vehicule și le înregistrează în state în care legislația este mai permisivă, astfel încât atunci când statul respectiv emite un nou formular de înmatriculare ștampila „Salvaged” nu mai este prezentă.

Cum să evitați: ambele scenarii pot fi evitate cu ușurință dacă verificați VIN-ul mașinii printr-un decodor VIN. Servicii precum carVertical oferă un raport complet care include de asemenea orice obligațiuni de salvare înregistrate sau dacă mașina a suferit reparații serioase. Veți vedea chiar și ce părți ale mașinii dvs. au fost afectate, astfel încât să puteți arunca o privire mai amănunțită. Este posibil ca escrocii să poată spăla titlul unei mașini, dar nu pot spăla și înregistrările oficiale la care are acces carVertical.

4. Mașini furate sau clonate

Mașinile furate și clonate sunt de asemenea ceva de care potențialii cumpărători de mașini second-hand trebuie să se ferească.
Dacă un vânzător încearcă să-ți vândă o mașină furată, atunci ai noroc. Asta pentru că în urma unei verificări rapide a VIN puteți afla dacă mașina a fost raportată drept furată. Cu carVertical aveți acces la numeroase baze de date pentru mașini furate din SUA, Canada, Rusia plus multe țări europene.

Hoții mai sofisticați de mașini vor merge și mai departe și vor clona o mașină oarecare, astfel încât mașina pe care încearcă să o vândă să-i ia identitatea. Fac acest lucru schimbând VIN-ul mașinii furate cu cel al mașinii normale, la fel cum ați schimba amprentele unei persoane.

Cum să evitați: în primul rând, folosiți bunul simț - vă va duce surprinzător de departe. Dacă vedeți urme că s-a umblat la VIN sau dacă mașina este suspect de ieftină dar nu prezintă defecte, atunci ar fi mai bine să renunțați.

Ca să fiți și mai sigur ar fi bine să verificați VIN-ul mașinii printr-un decodor VIN cum ar fi carVertical, care poate verifica numeroase baze de date oficiale pentru a vedea dacă mașina a fost declarată furată în altă țară. Veți primi, de asemenea, o listă completă de specificații pentru fiecare VIN pe care îl introduceți în sistemul lor, astfel încât să puteți verifica dacă acestea se potrivesc cu mașina pe care o aveți în față. Uitați-vă la specificațiile motorului, la dotările din fabrică, la culoarea vopselei din exterior înregistrată în sistem etc. Dacă ceva nu se potrivește s-ar putea să vă uitați la o mașină clonată.

Există multe moduri în care escrocii încearcă să păcălească cumpărătorul credul sau naiv. Și fac o treabă excelentă deoarece în fiecare an frauda auto aduce pagube de sute de milioane, dacă nu chiar miliarde de dolari la nivel mondial.
Folosind trucurile simple detaliate în acest articol și utilizând un serviciu de decodificare VIN cum ar fi carVertical, veți fi protejat de orice înșelătorie și veți alege o mașină de calitate la preț reduse.

Folosim cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență. Citiți politica cookie.